Govorništvo je odlična pot do večje samozavesti in boljše samopodobe. Pridružite se nam! :-)

Kako lahko intoniranje izboljša glas?

Intoniranje ali tiho popevanje je eden najbolj enostavnih in učinkovitih načinov za izboljševanje glasu in umirjanje uma.

Intoniranje (v angleščini imenovano »toning«), je izpuščanje podaljšanih samoglasnikov, ki služi uravnoteženju možganskih valov, izboljšuje dihanje, podaljšuje dih, umirja delovanje srca in prinaša občutek splošnega zadovoljstva.

Intoniranje lahko izvajamo praktično kjerkoli in kadarkoli – v postelji, pod tušem, na sprehodu v naravi, med vožnjo z avtomobilom ….

Kaj lahko intoniramo? Možnosti je neskončno. Najbolj enostavna oblika intoniranja je intoniranje samoglasnikov (u, o, a, e, i) v malo prej zapisanem vrstnem redu. Ti samoglasniki naj bodo doooollllggii, se pravi uuuuuuuuuu, oooooooooo, aaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeee, iiiiiiiiiiiiii.

Morda ti bo še najlažje razumeti intoniranje, če se boš spomnil-a na gregorijanske korale, ki jih pogosto pojejo v nekaterih cerkvah. Dolgi, resonančni toni, vzvišeni ooooo-ji in vedri iiiiiii-ji v »Gloria in Excelsis Deo« in podobnih gregorijanskih koralih ponudijo občutek osvoboditve in medsebojne povezanosti.

Takšno vsakodnevno petje umirja dihanje, znižuje krvni tlak ter dviguje razpoloženje in delovni elan.

Če se srečuješ s premalo energije in nimaš več delovnega elana, morda bi bilo dobrodošlo, da v svoj vsakdanjik vneseš intoniranje in s tem večjo usklajenost telesa, uma in duha.

Nekatere rešitve so tako preproste, da jim ljudje enostavno ne verjamejo. Preden zavzameš kritično držo do intoniranja in koristi le-tega na tvoj glas in počutje ti predlagam, da naslednjih 14 dni vsak dan intoniraš vsaj pol ure. Ni treba, da vse v enem kosu, lahko razdeliš intoniranje čez cel dan na »obroke« po pet ali deset minut.

P.S. V slovenščini na temo intoniranja ni moč najti kakšne posebne knjige. Še najboljša knjiga na temo je od Stewarta Pearce-ja in sicer ALKIMIJA GLASU, katero najdeš tule.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta že od leta 2004 uspešno vodi seminarje javnega nastopanja, retorike in komunikacije. Doslej je že mnogim pomagal, da so se znebili strahu in treme ob govornih nastopih.

Objav: 51