Govorništvo je odlična pot do večje samozavesti in boljše samopodobe. Pridružite se nam! :-)

Kako stati, ko imamo javni nastop?

Vsak govornik ima svoj stil oziroma svoj način, ne samo govorjenja, temveč tudi gibanja po prostoru in govorniškemu odru. Nekateri govorniki so povsem statični in ves čas svojega govora stojijo pri miru in se sploh ne premaknejo, ne levo, ne desno, ne naprej, ne nazaj. Toda stati pri miru 45 ali 60 min je izjemno utrujajoče in tudi za publiko dolgočasno.

Spet drugi govorniki so preveč dinamični in tako hitro hodijo po prostoru, kot da bi bosi hodili po vroči žerjavici. 😉 Vendar ti govorniki s tem pretiranim gibanjem nog spet nehote nekaj povedo o sebi, da v tem trenutku niso sproščeni, da ne vedo kam z odvečno energijo in zato živčno prestopajo sem ter tja.

Obstajajo govorniki, ki stojijo pred publiko s prekrižanimi nogami. Da, tudi to se zgodi. Žal. 🙁 Ponavadi so to ženske, a najdejo se tudi moški. S prekrižanimi nogami povemo publiki, da smo negotovi, da ne zaupamo vase in da se ne moremo povsem odpreti in spregovoriti to, kar čutimo.

Pred mnogimi leti sem prebral neki članek v katerem je pisalo, da takrat ko stojimo pri miru napnemo precej več mišic kot pa takrat ko hodimo. Preko svojih govorniških izkušenj ugotavljam, da to drži. Namreč, ko stojimo pri miru in imamo javni nastop se bolj utrudimo, kot pa takrat, ko med javnim nastopom hodimo in nismo »fiksirani« na eno samo mesto.

Kako torej stati, ko imamo javni nastop?

Najboljše je, da se med javnim nastopom gibamo po prostoru (ne prehitro, ne prepočasi), da hitrost svojega gibanja prilagodimo »živahnosti« našega govora in naše osebnosti ter da smo z obema nogama trdno na tleh, se pravi, da nimamo prekrižanih nog (glej zgornjo sliko).

Na ta način bomo izžarevali več samozavesti, zaupanja vase in odločnosti ter publika nas bo dojemala kot odprtega govornika.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta že od leta 2004 uspešno vodi seminarje javnega nastopanja, retorike in komunikacije. Doslej je že mnogim pomagal, da so se znebili strahu in treme ob govornih nastopih.

Objav: 51