Govorništvo je odlična pot do večje samozavesti in boljše samopodobe. Pridružite se nam! :-)

Retorika niso le besede

Nekateri učitelji retorike oz. javnega nastopanja dajejo pri samih govornih nastopih velik poudarek besedam. Na to temo obstaja celo knjiga z naslovom Retorika, moč besed in argumentov. Na prvi pogled se zdi, da so retorika predvsem besede ter da znamo uporabiti pravi argument v pravem trenutku.

Ko opazujem odlične govornike na TEDx-u opažam, da sploh ni nujno, da tisti, ki imajo največ ogledov posnetka, da so tudi najboljši govorniki v smislu podajanja besed. Publika se že v prvih nekaj minutah odzove na govornikovo neverbalno govorico, hojo po govorniškem odru, poglede govornika z očmi, gestikulacijo in držo telesa. Na neki, recimo temu podzavestni ravni, intuitivno vedo kateri video si še zasluži ogled in katerega nehajo gledati že po nekaj minutah.

Dejansko so raziskave dokazale, da publika oceni govornika že po nekaj sekundah javnega nastopa in da se primerno temu tudi odzove, se pravi nadaljuje ogled video posnetka ali pa preprosto klikne na tisti x zgoraj desno in ugasne video.

Kaj je torej še retorika, poleg besed?

1. Retorika je neverbalna komunikacija.

Na neverbalno komunikacijo odpade približno 93 % celotne komunikacije. Pri tem za neverbalno komunikacijo štejemo barvo in višino glasu, gestikulacijo, gibanje po prostoru, držo celotnega telesa, pogled z očmi, držo rok in nog …

Z besedami govornik lahko laže, toda z neverbalno govorico je malo težje lagati. Čeprav … kolikor mi je znano obstajajo celo tečaji javnega nastopanja, kjer se (pogosto politiki) učijo kako »prepričljivo lagati« in se pri tem ne razkriti z neverbalno govorico.

Pozoren in izkušen opazovalec lahko hitro ugotovi kdaj določen govornik govori resnico, govori iz sebe, govori iz srca in kdaj določen govornik laže in se pretvarja ter se skriva za zaigrano samozavestjo.

2. Retorika so čustva.

Najboljši govorniki so tisti, ki znajo ne samo govoriti iz srca, temveč pokažejo čustva. Ko govorijo o veselih dogodkih imajo veder, radosten in nasmejan obraz, ko govorijo o žalostnih trenutkih in težkih življenjskih preizkušnjah, takrat to pokažejo tudi s svojim izrazom na obrazu in čustvi.

Čustva se prenašajo s človeka na človeka. Če si morda opazoval dogajanje v športni dvorani v Istanbulu, ko je Slovenija postala evropski prvak v košarki, takrat si lahko na lastne oči videl kako se čustva prenašajo in kako se energija prenese z enega človeka na drugega. In ne samo to, čustva so prevzela tudi gledalce pred TV zasloni, čeprav so bili le-ti oddaljeni več sto kilometrov od prizorišča dogajanja.

Če želiš biti dober retorik, potem se moraš naučiti spontano vključiti v svoj javni nastop tudi čustva, saj ti bodo na tak način ljudje bolj prisluhnili. Pomembno! Tvoja čustva morajo biti pristna. Če boš na odru »igralec«, potem te bo tudi publika tako dojemala tako, se pravi kot igralca.

3. Retorika je energija.

Brez energije ni nič. Lahko imaš še kako dovršeno pripravljeno prodajno predstavitev, javni nastop ali vodenje sestanka, v kolikor nisi energijsko usklajen, tvoj javni nastop ne bo imel takšnega učinka kot bi ga lahko imel. Dober govornik se nauči upravljati s svojo energijo, ne samo med javnim nastopom, temveč tudi pred in po javnem nastopu.

Ko poslušamo določenega govornika, takrat želimo občutiti njegovo energijo, njegovo pristnost in prisotnost. Nekateri govorniki jecljajo, uporabljajo mašila, ne uporabljajo prave »knjižne« slovenščine, a vseeno s svojim javnim nastopom navdušijo. Zakaj? Eden od odgovorov se skriva tudi v njihovi energiji. S svojo pojavo in energijo bodisi zavestno, bodisi podzavestno, kar »začarajo« publiko, katera navdušeno prisluhne.

(So)govornikova energija je ravno tako pomembna pri pogovoru na štiri oči. Vsi poznamo občutek, ko se nekdo pogovarja z nami, a se zdi, kot da ne govori z nami, da je odsoten in z mislimi čisto drugje. Takrat preprosto ni prava energija. Ravno tako poznamo (so)govornike, ki nas energijsko izčrpajo in po druženju z njimi smo kot izžeta goba.

V trenutku, ko energija med govornikom in publiko lepo steče, ko je govornik v svojem »elementu« ter navdušeno, radostno, smejoče in prepričljivo podaja svoje misli, ideje, zamisli, izkušnje, izdelke, storitve … takšnega govornika bi poslušali ure in ure.

Kot vidiš se skrivnost tvojega uspešnega javnega nastopa se skriva v tvoji energiji, čustvih in neverbalni komunikaciji. Če želiš na vseh treh področjih narediti korak naprej potem ti toplo priporočam, da se udeležiš seminarja Sr(e)čne retorike, ki ga vodim. Na njem boš preko praktičnih primerov in vaj spoznal in se naučil kako izboljšati neverbalno govorico, vnesti pristna čustva v svoj govorni nastop in kako se energijsko uravnovesiti. 🙂

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta že od leta 2004 uspešno vodi seminarje javnega nastopanja, retorike in komunikacije. Doslej je že mnogim pomagal, da so se znebili strahu in treme ob govornih nastopih.

Objav: 51