Govorništvo je odlična pot do večje samozavesti in boljše samopodobe. Pridružite se nam! :-)

Njegovo veličanstvo – Power Point

Sodobni časi zahtevajo sodobne avdio – vizualne pripomočke in eden izmed takšnih je Power Point. Z njegovo pomočjo lahko prikažeš slike, grafe, tekst, glasbo, video posnetke, avdio posnetke … skratka ponuja celo malo morje različnih možnosti.

Power Point zna biti odlično in učinkovito prodajno ter predstavitveno orodje, ko imaš svoj javni nastop. Žal pa vse pogosteje opažam, da je pri nekaterih govornikih Power Point glavna zvezda njihove predstavitve. Takšni govorniki se veliko preveč obračajo proti Power Pointu in imajo premalo pristnega očesnega stika s publiko ali pa le-tega sploh nimajo. Zdi se kot da imajo na govorniškem odru nek dramski monolog. Žal. 🙁

Spet drugi govorniki tako slabo osvetlijo prostor, da se vidi le Power Point, sam govornik pa predava v polmraku. Romantika je super, ampak zdi se mi, da ne sodi na govorniški oder. 😉 Vsaj ne v takšnem smislu, ko se govornika skorajda ne vidi. Sam si pri komunikaciji pomagam z branjem iz ustnic tako, da so govorniški nastopi v polmraku zame prava muka saj vse, kar lahko spremljam je to, da gledam Power Point.

Opažam še druge zadeve. Nekateri govorniki se zaradi Power Pointa povsem oddaljijo od publike in so »zacementirani« tam za svojim govorniškim pultom ali pred prenosnikom. Nimajo stika s poslušalci in sploh se pristno ne obračajo proti njim saj je zvezda njihovega nastopa Power Point.

Nekaj nasvetov zate:

  1. Ko imaš javni nastop si vedno zvezda ti in ne tvoj Power Point.
  2. Svetlobo v prostoru (na govorniškem odru) nastavi tako, da se bo oboje dobro videlo – tebe kot govornico / govornika in tvojo predstavitev na Power Pointu.
  3. Ne bodi »zacementiran-a« za govorniškim odrom, pristopi bližje publiki.

Vsi govorniki ne znajo dobro in učinkovito izkoristiti moči Power Pointa, a najdemo tudi svetle izjeme. Sedaj že pokojni Steve Jobs je bil pravi mojster vizualnih predstavitev. Priporočam ti, da si na YouTube ogledaš kakšen njegov video, ko je bil na govorniškem odru. Prepričan sem, da se boš veliko naučil-a in izboljšal-a svoje javne nastope.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta že od leta 2004 uspešno vodi seminarje javnega nastopanja, retorike in komunikacije. Doslej je že mnogim pomagal, da so se znebili strahu in treme ob govornih nastopih.

Objav: 51